A RENOVATION THAT PAYS RESPECT TO ITS ORIGINAL CHARACTER & A TREE

 

With a desire to respect the home’s original character and the large poplar tree in the backyard, Microclimat Architecture planned a low-impact intervention to this centennial home in the Plateau Mont-Royal in Montreal, Canada. The family wanted to give the Hotel-de-Ville Residence an update that also created a connection between the home and the surrounding environment.

Hotel-de-Ville-Residence-Architecture-Microclimat-2

The new mezzanine level, which houses the master bedroom, cantilevers out on both sides of the home. It appears to be floating above the other two floors and only required a minimal amount of modifications to the original structure.

Hotel-de-Ville-Residence-Architecture-Microclimat-3

Double height windows on the back of the house provide natural light to the interior.

Hotel-de-Ville-Residence-Architecture-Microclimat-4

The interior is kept simple with white walls and surfaces and light woods.

Hotel-de-Ville-Residence-Architecture-Microclimat-5

Hotel-de-Ville-Residence-Architecture-Microclimat-5a

Hotel-de-Ville-Residence-Architecture-Microclimat-6

The home’s layout was completely redone, which included a new staircase that connects all of the floors. It also mimics the verticality of the tree that sits right outside from it.

Hotel-de-Ville-Residence-Architecture-Microclimat-7

Hotel-de-Ville-Residence-Architecture-Microclimat-8

Hotel-de-Ville-Residence-Architecture-Microclimat-9

Hotel-de-Ville-Residence-Architecture-Microclimat-9a

Hotel-de-Ville-Residence-Architecture-Microclimat-10

Hotel-de-Ville-Residence-Architecture-Microclimat-11

Hotel-de-Ville-Residence-Architecture-Microclimat-12

Hotel-de-Ville-Residence-Architecture-Microclimat-13

 

 

 

 

 

Thanks Design Milk.

 

Photos by Adrien Williams, courtesy of v2com.